השדה השכלי
השדה השכלי זה המקום שבו זורעים ומגדלים וקוצרים ופועלים בו כוחות ויש בו תכונות והוא בודאי קשור לאחסון נתונים, והוא מוגדר כתחום… כל ההגדרות מתאימות…
כפונקציה קוגניטיבית, ישנה התייחסות לרוחב השדה השכלי. האם הוא צר או רחב? האם יש תחושה שהמקום בו מוגבל וברגע שהוא מתמלא במסה מסויימת אי אפשר להוסיף עוד? שצריך להוציא משהו כדי להכניס משהו חדש?
השדה השכלי אינו תחום מוגדר פיזית. אפשר להמשיל אותו למזוודה שבה אנו נושאים דברים. יש מי שאוהב שהמזוודה מלאה להתפקע, יש מי שהמזוודה שלו מכילה רק דברים חשובים, יש מי שמכניס אליה מה שבא ליד, יש מי שיסדר את הדברים שבה בסדר מופתי. יש מי שיוסיף שקיות ניילון ויקשור מבחוץ למזוודה.
ישנם כאלו שהמזוודה שלהם מספיק גדולה, ולכן הם אינם טורחים לסדר אותה. ממילא יהיה מקום להכל.
ישנם כאלו שהמזוודה שלהם קטנה, וכל תוספת מלחיצה אותם. איפה ישימו את התוספת? אולי הם יזרקו שלושה דברים כדי להכניס משהו קטן נוסף.
המזוודה הזאת ממשית? יש לה גודל מוגדר?
לא בדיוק. יש משמעות רבה לגישה שלנו למזוודה הזאת. למשל -מה עושה הלחץ למזוודה? מי שלחוץ אולי ידחוס כמה שיותר דברים, או להיפך-אולי יזרוק לפח דברים.
מי שיודע לארגן היטב יכול להכניס יותר דברים.
ככל שהדברים במזוודה מופשטים יותר, הם תופסים פחות מקום. ככל שמשתמשים יותר במושגים- הם תופסים פחות מקום.
שדה שכלי הוא פונקציה קוגניטיבית, לא תכונה. אפשר לשנות אותו.
איך?
כמו שמתייחסים לסידור מזוודה- לומדים לארגן, לומדים להשתמש במושגים מופשטים, מבררים את הגישה, ולפעמים מוסיפים שקיות ניילון קשורות…
זכרון לטווח קצר… זכרון לטווח ארוך…שימוש בו זמני במספר מקורות מידע… העלאת השערות… השהיית נתונים… תהליכי חשיבה רבים תלויים ברוחב השדה השכלי. מבחינה פיזיולוגית, כמעט אין גבול למספר התאים במוח. אבל השימוש בהם- הארגון, הניפוי, ההפשטה-אלו דורשים עבודה.