ההעברה החזותית היא חלק מיכולות התפיסה החזותית, שאותה אנו מקשרים בדרך כלל לשלב הקלט. אבל את היכולת הזאת, להעביר את מה שראינו וקלטנו למקום אחר, אנו צריכים גם בשלב הפלט. כמעט ואי אפשר לגבש תגובה/תשובה בלי העברה חזותית.

יש הבדל בין אנשים שונים בערוצים השונים שהם טובים בהם. ישנם אנשים שהתפיסה החזותית שלהם חזקה יותר ויש כאלו שהתפיסה השמיעתית שלהם חזקה יותר. ויש את אלו שחזקים יותר  בתחושות. אך כולם משתמשים בכל הערוצים, במינונים משתנים. מתווך טוב יודע לתמרן בין הערוצים השונים, לא לפספס אף ערוץ שהילד פתוח אליו.

תפיסה חזותית היא לא רק פיזיולוגית, אלא תלוייה בפרשנות שאנו נותנים למראה עיננו. המיקוד על מה שאנו מסתכלים, ההבנה של מה שאנחנו רואים, משפיעים על התפיסה החזותית.

בסרטון שכאן אתם מתבקשים לספור כמה פעמים הכדור הועבר בין האנשים:

כפי שמוסבר בסופו, אנו רואים את מה שאנו מתמקדים בו. העין אינה מצלמה אובייקטיבית.

אנשים עם הפרעות קשב מתקשים לסנן את המידע החזותי שמולם (וגם את המידע השמיעתי והריגשי והחברתי וריחות ועוד ועוד…) הם רואים הכל, מוצפים במידע. ההצפה הזאת יכולה לפגוע באיכות ההעברה החזותית.

העברה חזותית יעילה דורשת סינון הפרטים הלא נחוצים, הבנת המבנה, הבנת הצורך

הערוץ החזותי מאד דומיננטי בימינו. טקסטים, גרפים, תמונות, שרטוטים… מי שמתקשה להתמודד עם התחום החזותי, קשה לו מאד להתמודד עם למידה בימינו. הדובדבן שבקצפת הזאת הוא התחום החזותי-מילולי, ומי שמקשה להתמודד עם טקסטים ארוכים ומורכבים יתקשה למצוא את מקומו במערכת הלמודים.

האם באמת קשה להם חזותית??

העולם הדיגיטלי שסביבנו מאלץ את כולנו לדייק בהעברה החזותית. הפעלה של אפליקציות, תוכנות, יישומים שונים במחשב ובטלפון- דורשים דיוק רב. טעות של אות או ספרה אחת יכולה להיות משמעותית ביותר. הילדים מתאימים את עצמם באופן מלא לעולם הדיגיטלי החדש, ולא מפתיע לפגוש ילד שלעולם לא יתבלבל בין  קובץ JPG ל  GIF אבל אינו יודע לאיית מילים בסיסיות באנגלית.

היכולת של הילדים היום להפריד בין יכולות הנדרשות להם לתרבות הפנאי (שם הם מראים יכולות גבוהות, כמו תפיסה חזותית מדוייקת וגבוהה) לבין היכולות הנדרשות מהם בביה"ס (שם הם מראים יכולות נמוכות, כמו קושי להתמצא בטקסט כתוב) מעלה שאלות ותמיהות בקרב אנשי חינוך לגבי האוטנטיות של מערכות החינוך בימינו.

 איפה נתקלים בהעברה חזותית?

העתקה מהלוח- זו העברה חזותית. הילד רואה את מה שכתוב על הלוח, ואמור להעביר זאת לדף בגודל אחר, במיקום אחר, לשמר את כיווני האותיות או המספרים למרות שהלוח ניצב במאונך והדף שלפניו אופקי. עליו להעתיק בלי טעויות, בלי היפוכים, בלי השמטות בלי הוספות …

בבניית פזל יש צורך בהעברה חזותית כדי לנסות להרכיב את התמונה.

בבניית דגמים יש צורך בהעברה חזותית

באתר הנ"ל ישנם משחקים להכנה עצמית. חלקם עוסקים בהעברה חזותית. להדפיס על נייר קרטון, לגזור, ויש משחק!