מה שקרה לך עם המוסכניק זה בדיוק מה שקרה לי עם המורה ליוגה!

למה עכשיו זה לא מצליח לי??? עשיתי בדיוק אותו דבר!

אפשר להסתכל על אירוע כאילו הוא יחידי בחלל, לא קשור לשום דבר, לא דומה לשום דבר. מעולם לא נתקלתי בכזאת סיטואציה, מעולם לא הרגשתי מה שאני מרגישה, מעולם לא פתרתי בעיה כזאת.

יש בדרך ההסתכלות הזאת משהו. לחוות חוויה חד פעמית, שלא היתה כמוה והיא לא דומה לשום דבר.

אבל לחוות כך את כל החיים, בהרגשה שהכל אפיזודי, שאי אפשר ללמוד מדבר אחד על דבר אחר- פחות מוצלח.

היכולת להעביר ידע ותובנות ודרכי פתרון מסיטואציה אחת לשניה היא קריטית ללמידה והתפתחות. זאת העברה. לדעת להשתמש בידע שרכשת במקומות אחרים , בסיטואציות אחרות, ולהשתמש בו בצורה יעילה, בלי שהסבירו לך מחדש.

כדי לראות העברה טובה הסתכלו על ילד שקיבל טלפון נייד חדש, שונה מקודמו. הוא ישב בסבלנות אין קץ, וילמד לתפעל את כל מה שיש. הוא ישתמש בידע שיש לו כדי לתכנת את המכשיר החדש כרצונו. לא יפריע לו אם הכפתור הנחוץ נמצא הפעם בצד שמאל ולא בימין, או שסדר הפעולות צריך להיות שונה. הוא יזהה את הדומה וישתמש בו.

שימו לב למילה TRANSFORMATION שמשמעותה   שינוי

המושג בלועזית הוא טרנסדנטיות, כך שהפירוש הוא לא רק העברה, אלא גם שינוי.

כשמדברים על העברה, לא מתכוונים לחבילה שעוברת כמו שהיא. מתכוונים שה'חבילה' , כלומר הידע, התובנה, מתאימים את עצמם לאיזור החדש שאליו הם הגיעו.
זאת אומרת שאם יש לי ידע בעיצוב פנים, אני אדע להשתמש בו כשארצה לעצב את הגינה, אפילו שלא למדתי על צמחים. אדע להיעזר באיש מקצוע שמבין בצמחים, כי צמחים לא מתנהגים כמו רהיטים, אך לגבי צבעים, גובה, צורה, אדע להשתמש בידע שיש לי.

כשאלמד חומר בהיסטוריה, אדע להשתמש בכלים שרכשתי במתמטיקה, להתאים אותם למקצוע המילולי, ולהשתמש בהם.

ההעברה הינה תנאי הכרחי ללמידה המתווכת. כי אם למדת משהו ואין לך יכולת להשתמש בו במקום אחר, אמנם זה יותר טוב מכלום, אבל זה משאיר את מה שלמדת במקום מצומצם, ולא הופך אותו לכלי.

אם אני משחקת עם ילד במגדל טבעות, ואנו מסדרים אותו לפי גודל הטבעות.  העברה של זה יכולה לבא לידי ביטוי כשנסדר ביחד את החדר, ונתייחס לגודל של החפצים בהקשר של הסידור ."זוכר במשחק אילו טבעות שמנו ראשונות? אולי גם בחדר כדאי קודם כל לסדר את הדברים הגדולים?"

העברה יכולה להתקיים גם כשהמסקנה הפוכה. אולי תחליטו שלא כמו במגדל הטבעות, שאת החדר כדאי לסדר קודם מהדברים הקטנים. גם זו העברה. עצם ההתייחסות וההשוואה למשחק זו ההעברה.

אמירה כמו  "צריך לסדר קודם את הדברים הגדולים כי כך זה במשחק" זו אמנם העברה, אך ללא שינוי.

"בא נתייחס לגודל כשאנחנו מסדרים" זו העברה שיש בה שינוי והתאמה.

כדי ליצור את ההעברה בזמן המשחק יש להתייחס לגודל כאל מושג, ולייחס אותו לחלקים. בגיל מבוגר יותר (כשהאח הקטן משחק במגדל) אפשר לשאול מה ההבדלים בין הטבעות, צבע וגודל, ולשאול האם הצבע משמעותי בסידור. איפה הצבע כן משמעותי? בטח יש לו משחקים ששם הצבע משמעותי, וכן להרחיב- בבחירת בגדים, בבחירת רהיטים, בבחירת ירקות ?

במוזיקה, את הסולמות השונים אין צורך ללמוד בעל פה. ברגע שהבנת מה המרווחים בסולם בין דו-רה-מי-פה-סול, תוכל להשתמש בידע הזה כדי לנגן בסולמות אחרים.

את ההבנה שרווחים קטנים בין צלילים יוצרים אוירה רגועה יותר במנגינה, אפשר להעביר לתחום הציור, ולהבין שפערים קטנים בין הגוונים יוצרים אוירה רגועה בציור.

כאשר אתה יודע להשתמש במה שלמדת בתחום אחד ולהשתמש בו ככלי בתחום אחר- נעשתה העברה.

מגדל קוביות