אתה קבוע פה?
מה תגידו אם אומר לכם שריבוע A הוא בדיוק באותו צבע של ריבוע B? לא תאמינו, נכון? אבל הם באותו צבע. תבדקו!
המוח הוא המחליט בשבילנו איזה גוונים נראה, בהתאם להקשר. ברור לנו שהלוח מורכב מרבועים שחורים ולבנים, ולא ניתן לעובדות לבלבל אותנו…
היכולת הזאת להתמקד בתכונות שנראות לנו קבועות חשובה. זה מתחיל בגיל צעיר, כשהתינוק מודע לקביעות של חפץ, כלומר מודע לקיומו גם כאשר הוא אינו מול עיניו, וממשיך בהבנה של שימור תכונות כמו גודל- ההבנה שחבל לא נהיה קטן יותר אם מגלגלים אותו. ההבנה שתפוח הוא תפוח גם כשהוא חתוך, גם כשהוא קטן, גם כשרואים אותו מנקודת מבט אחרת.
בציור הלוח המשובץ שלמעלה, אנחנו 'מבינים' שהצבע אינו משתנה בגלל הבדל בתאורה
מלבן מקבילית, קו צר, טרפז…בציור הדלתות הזה, ברורה לנו צורתה המלבנית של הדלת, ואנו יודעים 'לפרש' את הצורות השונות כמלבן. כי דלת היא מלבן…
כדי להבחין בין הקבוע למשתנה יש צורך לדרג את חשיבות התכונות שאנו רואים.
בספרות ישנו מושג 'הזרה' שזו הסתכלות על תופעה מוכרת באור חדש. בסיפור 'גוליבר' ישנו תאור של דברים מוזרים שרואים הליליפוטים ליד גוליבר – פיסת בד ענקית המתאימה להיות מרבד בחדר המלך, (הממחטה של גוליבר) עצמים לבנים ודקים הקשורים בחבל עבה (היומן של גוליבר) וכו'…הדברים המוזרים האלו הם חפציו המתוארים מנקודת מבטם של הליליפוטים. ההסתכלות על החפצים היומיומיים בלי לזהות אותם ממבט ראשון, כמו שאנחנו רגילים, מאתגרת את שימור הקביעויות שלנו.
כדי לדעת מה יכול להשתנות ומה לא צריך ידע עולם, צריך נסיון, צריך דמיון.
כל כך הרבה דברים בעולם הם לא קבועים. צמח משנה את צבעו, ילד משנה את גודלו, אוכל משנה את טעמו בבישול, צליל הקשה על כוס משתנה לפי כמות המילוי שבה, השמש משנה את מקומה ועוד ועוד. אז מה קבוע ומה משתנה? מהם חוקי הטבע?
ההבחנה הזאת מתחילה בזיהוי ראשוני של גורמים קבועים .
להבין כדי לזהות את המאפיינים הקבועים צריך יכולת אנליטית, שתפרק את העצם לגורמים.
כסא יכול להיות מפלסטיק או ברזל או עץ, עם רגל אחת, שתיים, שלוש… גבוה, נמוך, עגול, מרובע, משולש… אין ספור תכונות ומאפיינים שונים ומגוונים. אבל מה משאיר אותו בגדר כסא? כדי לדעת זאת, עלי להגדיר כסא
כסאות.
למרות שאינם דומים בחומר, בצורה, במבנה, כולם כסאות. יש בהם גורם קבוע, שנשאר. היכולת לשמר מאפיינים קבועים היא המאפשרת גמישות מחשבתית, יצירתיות. היא המאפשרת למצוא תחליפים, לא לקבע את מה שלא הכרחי.
כדי לשמור על הגמישות המחשבתית, צריך ללמד להבחין במאפיינים הקבועים , לזהות אותם גם בסביבה משתנה. ללמד להבחין בין התוכן לבין הרקע שבו הוא מוצג.
לפעמים אני גדול
ולפעמים – קטן.
לפעמים אני גיבור
ולפעמים – פחדן. ..
אבל
אני תמיד נשאר אני
תמיד נשאר אני
תמיד נשאר
אני!
השיר של דתיה בן דור מציג את האני כמשהו קבוע, לא משתנה, למרות שינוי במאפיינים.
ההבנה שהמהות לא משתנה למרות המאפיינים המשתנים, מעניקה תחושת יציבות.
ההרגשה שכל דבר יכול לפגוע במהות- מעוררת חרדה.
ההורים אוהבים אותי למרות שנוסף לנו אח קטן למשפחה
אני חכם למרות שלא הצלחתי לענות על השאלה
תפוח האדמה נשאר כזה גם אם חתכו אותו בצורה אחרת.
החדר הוא שלי למרות שהזיזו בו את הרהיטים.