למה להקריא?
השנים המתוקות האלו, כשהילדים עוד לא למדו לקרוא, רגע לפני שמתחילים להתמודד עם קשיי הקריאה, עם הדרישות של המערכת, רגע לפני שאתם ההורים מקבלים שעורי בית… נצלו את השנים האלו כדי ליהנות מהקריאה.
לקרוא זה להבין את המתרחש סביבנו. לקרוא זה להבין מה המרגישים האחרים. לקרוא זה להכיר איך חיים אנשים אחרים לקרוא זה להיחשף לעולמות שאינם גלויים. לקרוא זה להבין מסר שמישהו רצה להעביר לנו.
קריאה היא פיענוח של אותיות, מילים, משפטים. האותיות הן הסימנים המרובעים הקטנים האלו, שההבדלים בינהם ממש קטנים. סימן אחד פונה לימין, השני לשמאל, סימן אחד יש לו קו ארוך ולאחר יש את אותו הקו, אבל קצר. והסימנים חסרי הפשר האלו מכילים בתוכם עולם ומלואו, מישהו הצפין שם מסר, והקריאה היא ההבנה של המסר.
פענוח וזיהוי האותיות והמילים הוא הצד הטכני של הקריאה. זה הכלי. כלי להבין את המתרחש סביבנו. כלי להבין מה המרגישים האחרים , איך הם חיים, איך הם מסתכלים על העולם.
הפענוח הוא גם ההבנה של הסיטואציות, העלאה בדמיון של דמויות שונות. פענוח הוא היכולת להתייחס לבדיון כאל ממשות וללמוד ממנו דברים אמיתיים וממשיים לגמרי…
לקרוא או להקריא?
איך נכון להגיד? מה אומרת האקדמיה ללשון?לקרוא או להקריא- הכל מותר!
על פי האקדמיה ללשון, משמעות המילה 'להקריא' – לגרום למישהו לקרוא. כך זה בשפת התנ"ך- להקריא- מישהו קורא, והשאר חוזרים אחריו. זה להקריא.
לכו כמה אלפי שנים קדימה, וש"י עגנון משתמש במילה 'להקריא' במשמעות שאנו מכירים- לקרוא באזני מישהו.
האקדמיה ברוב חסדה מתירה להשתמש בשתי צורות המילה.
מכיון שכשמקריאים לילד- זה גורם לו לקרוא בעתיד- אז שתי המשמעויות נכונות לנו…
שהילד ירצה לחפש עולם ומלואו בדף אחד קטן
לשתף את הילד במה שאנחנו מבינים, מרגישים, רואים.
להפנות את תשומת ליבו למה שחשוב ומעניין אותנו.
בקיצור, למידה מתווכת...
מה היעד?
איפה העכבר?
למה הם כל כך מתלהבים משאלות כאלו?
כי זה הרגע שבו הם חווים את הקסם, איך סתם דף נייר הופך לעולם ומלואו.
הם מגלים שבדף יש ציפורים ופרפרים ואנשים ומתרחשים בו דברים מעניינים.